Apan satt i granen

Utmärkande för långvariga och stabila relationer

Dagens Nyheter “Insidan” skriver om Brian Ogolsky, en amerikansk professor som tillsammans med sitt forskarteam sammanställt forskning som bedrivits de senaste femtio åren i syfte att utröna faktorerna som ligger till grund och ger bra förutsättningar till långvariga och stabila kärleksrelationer. Efter att ha fördjupat sig i över tusen tidigare studier publicerade i ämnet kunde de konstatera att det finns ett antal främjande aspekter i en kärleksrelation.

 • Planera, dröm och tänk på en gemensam framtid.
 • Visa din partner att du bryr dig och är nyfiken om hens vardag.
 • Berätta eller visa för din partner att du är tacksam över relationen.
 • Kunna säga förlåt och kunna förlåta.
 • Var generös mot din partner. Visa kärlekshandlingar i vardagen.
 • Undvik ironi och elaka kommentarer vid gräl.
 • Våga vara öppen, lyssna och kommunicera om stort som smått.
 • Prata om relationen, utvärdera den, resonera om hur ni mår och om vad ni vill.
 • Gör roliga saker tillsammans, samla positiva minnen från gemensamma upplevelse. Det ger något att minnas tillbaka på.

Jag läste upp punkterna för min man och vi var rörande överens om att vi hittills i vår relation lever upp till dem. Hurra, det känns hoppingivande. Han är min stora kärlek och som det känns just nu verkar det helknasigt om vi inte skulle hålla ihop.

Den punkten där jag kände mig träffad och som genast gjorde mig självmedveten var punkten som handlar om att gräla snällt. Jag vill inte skylla på PMS, men nu gör jag det ändå. Min inre psychobitch flippar vid PMS sedan jag tog ut min hormonspiral för två månader sedan. Plötsligt hatar jag världen. Allt går i moll och (nästan) allt mannen jag älskar säger eller gör triggar mig till tusen. Det är nästan som om jag provocerar fram tjafs bara för att det plötsligt liksom kliar och skaver i själen. Ska tänka på detta nästa gång jag har PMS.

5

2 kommentarer

 • Linn

  Jag köper att hormoner och PMS är sjukt jobbigt. Jag har två-tre dagar när jag bokstavligt talat vill dö. Ser ingen mening med nåt… och jag kommer knappt ur sängen.
  Men att vara elak och taskig mot sin partner får man inte. Och man får inte vara det och skylla på PMS.
  Hade en man gjort samma sak så hade kvinnor med all sannolikhet och med all rätt sågat honom vid fotknölarna. Hänvisat till att man är vuxen människa och alla har ett val och ett ansvar för sitt beteende- hormoner eller ej.

  Förstår att alla inte tänker som jag men det är min åsikt.

  2
  • Apan satt i granen

   Håller med dig fullt ut i allt du skriver. Det jag skrev i inlägget framstår nog värre än det har varit. Ett par onödiga tjafs med onödigt syrliga eller vassa repliker. Inte okej oavsett PMS eller ej. Det är aldrig okej att vara taskig eller elak mot sin partner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *