Snuskzonen

#MeToo och den sexuella uppmärksamheten

#MeToo satte strålkastaren på mängder av djävligt grisiga beteenden hos män. Det är makthavare som utnyttjar underlydandes beroendeställning för sexuella ändamål, det är tafsande och stalking och dick pics, det är könsdiskriminering. En del av det faller under brottsrubriceringar, annat är bara svinigt asocialt empatilöst beteende som de här männen borde ha vett att skämmas över. Ofta handlar det om ovälkommen sexuell uppmärksamhet.

Jag håller med om nästan allt som #MeToo-aktivisterna tar upp. Men ett fåtal av dem har en attityd till ovälkommen sexuell uppmärksamhet som jag inte kan ställa upp på. Jag tänker på dem som inte riktigt förstår vad ”ovälkommen” betyder, som hoppar över det ordet litet grand, som verkar arga över att män visar sexuell uppmärksamhet alls.

Låt oss säga att Fredrik (40) frågar Maggan (40) på färjans dansgolv om hon vill hänga med till hytten. Maggan tackar nej. Om Fredrik nu fortsätter att tjata på Maggan och följa efter henne vid bardisken så är det solklar ovälkommen sexuell uppmärksamhet. Alla förstår vad ”hänga med till hytten” betyder egentligen. Lägg av Fredrik, hon har sagt nej!

Eller om Fredrik är 58 och Maggan är 17. Det är självklart att hon inte vill ha någon sexuell uppmärksamhet av honom. Lägg av Fredrik, du är en slemmig gubbe och hon är gymnasist! Ovälkommet.

Men låt oss återgå till Fredriks fråga på dansgolvet. Han är hyfsat nykter, han är hel och ren, han är snäll och artig, han är jämnårig, Maggan befinner sig inte i en utsatt situation. Är det ovälkommen sexuell uppmärksamhet när han ställer frågan till Maggan? Det kan ju inte riktigt Fredrik veta innan hon har svarat. Och där tycker jag att ett fåtal av #MeToo-aktivisterna har fel. Frågan måste vara fri, på samma sätt som kvinnan måste vara fri att tacka ja (utan att bli betraktad som slampa) eller nej (utan att bli förföljd av en jobbig man resten av kvällen).

#MeToo-debatten verkar ibland föras av folk som inte vet att det pågår en ständig sexuell konversation med samtycke precis utanför deras synfält. De underskattar hur många kvinnor och män som är nästan jämt är redo att visa sexuell uppmärksamhet, och som oftast blir smickrade och glada över att själva motta sådan uppmärksamhet, även i de fall då de tackar nej. De vet att ett nej skall respekteras.

5

En kommentar

  • F

    Tror att grejen snarare är att många, inkl jag sj, önskar lite större krav på att mannen ska känna av min sinnesstämning och hur jag svarar på hans initiala närmanden innan en sådan fråga kmr. Även om nt frågan i sig är olämplig utan tvärtom kan va riktigt sympatisk blir det tråkigt om den 1. kommit från ingenstans (för på! Gör andra närmanden först.) alternativt 2. om den kmr post närmanden som jag nt besvarat (t.ex. dansa nära mig och jag flyttar mig.) Det är snarare det debatten handlar om, tror jag, och att bry sig tillräckligt för att läsa av mina signaler tkr jag är en fråga om visad respekt för mig vilket är mkt viktigt om man ska ha sex

    1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *